Pensament Socialista

Reforming european economic governance – Schmidt, V. (Social Europe, 9/5/2021)

  • Actualitzat:
  • Creat:

Amb motiu del Dia d’Europa, la Nord-amèrica progressista ens ofereix una visió ambiciosa sobre fins a on poden arribar els canvis a la UE en matèria d’economia i política.

Decentralising and democratising while reforming European economic governance  – Schmidt, V. (Social Europe, 9/5/2021)

 

Les polítiques econòmiques de la UE en resposta a la crisi de la pandèmia marquen un punt d’inflexió amb relació a tota la seva trajectòria des de 1990. Són de fet el reconeixement de l’error de voler controlar fiscalment el present oblidant la necessitat de les inversions de futur. Aquesta és l’anàlisi de què parteix la professora americana Vivien Schmidt per proposar-nos als europeus aprofitar la inèrcia d’aquesta nova orientació econòmica i consolidar una autèntica política econòmica a escala europea reformant criteris, instruments i institucions i acompanyant-la també de canvis en favor de més descentralització i democratització. És una proposta sense dubte ambiciosa, però molt estimulant, feta des del rigor acadèmic i alhora des del nou entusiasme que ens arriba de l’altra riba de l’Atlàntic.  

 

C.M.

Vivien A. Schmidt (1949) és una prestigiosa politòloga americana amb una llarga carrera acadèmica, actualment titular de la càtedra Jean Monnet d’Integració Europea a la Universitat de Boston. Experta en política econòmica i en relacions internacionals, el seu últim llibre, publicat per Oxford University Press aquest 2021, és Europe’s crisis of legitimacy.