Pensament Socialista

Dilema social y capitalismo vigilante – Moreno, L. (Público, 31/12/2020)

  • Actualitzat:
  • Creat:

Una reflexió serena, però alarmada sobre els riscos que comporta per a la democràcia el poder sense límit de les grans empreses tecnològiques que gestionen la informació.

L’ús massiu i permanent d’internet a les nostres societats actuals pot derivar en el que Shoshana Zuboff va batejar com a capitalisme de vigilància, és a dir una economia basada en la mercantilització de les dades, les nostres privades prioritàriament, que acaben estant en mans de molt poques empreses (les anomenades GAFAM això és Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft). En aquest article sintètic, Luis Moreno ens exposa les implicacions i els riscos socials que això té, molt especialment per a la democràcia.

 

C.M.

 

Luis Moreno Fernández (Madrid, 1950) és sociòleg i actualment treballa com a investigador a l’Instituto de Política y Bienes Públicos del CCHS-CSIC. Va ser periodista crític durant el franquisme i durant la transició va dedicar uns anys a la política local i regional de Madrid. El 1986 es doctora en Sociologia i comença una brillant carrera universitària amb més de 300 publicacions científiques. Autor de més de trenta llibres, molts d’ells d’anàlisi de la realitat social i política d’Europa i d’Espanya. El seu últim llibre, escrit amb Raúl Jiménez i publicat el 2018 a Libros de la Catarata, és Democracias robotizadas.